Ontdek onze andere adviezen >

Alles weten over de examencommissie secundair onderwijs en thuisonderwijs

Bent u van plan uw kind uit het klassieke onderwijs te halen? Uw kind is ingeschreven bij de examencommissie secundair onderwijs en u wilt zijn kansen op succes maximaliseren? Hier vindt u de belangrijkste informatie over de examencommissie en het thuisonderwijs, evenals advies om leerlingen te helpen die dit pad willen volgen.

Uw kind uit het klassieke onderwijs halen?

Dit is een heel moeilijke beslissing om te maken. Niet alle kinderen vinden namelijk hun weg in het reguliere schoolsysteem. Er zijn natuurlijk ook andere situaties, zoals de ontwikkeling van een topsport of artistieke activiteit die overdag training vereist of een familiereis voor een project gedurende een jaar of meer.

Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de gevolgen die horen bij het verlaten van het schoolsysteem. Het kind verliest de sociale omgeving die de school toestaat. Het is daarom belangrijk dat hij hobby’s blijft beoefenen waar het sociale aspect centraal staat: scouts, sport, muziek, theater, … De school biedt een educatief kader dat moet worden vervangen door privélessen aan huis of door een privéschool die zich specialiseert in voorbereidingen op het afleggen van examens bij de examencommissie.

Thuisonderwijs: de 5 stappen

Hebt u besloten om uw kind van school te halen en hem in te schrijven bij de examencommissie? Dit zijn de stappen die we u aanraden te nemen.

1. Verzoek opheffing van de leerplicht

Van je 6de tot je 18de heb je leerplicht, maar geen schoolplicht. Het is dus mogelijk om je in te schrijven bij de examencommissie secundair onderwijs, maar hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden:

  • Als je leerplichtig bent, moet je ook thuisonderwijs aanvragen bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Dat moet ten laatste op de 3de dag van het schooljaar gebeuren. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan je later in een schooljaar een nog een aanvraag doen. Dit gaat dan via het CLB. Door de verklaring aanvaarden de ouders ook de inspectie op het thuisonderwijs. Als bij 2 opeenvolgende inspectiebezoeken blijkt dat het thuisonderwijs niet voldoet aan de minimumvereisten, moet je je kind inschrijven in een erkende school.
  • Volg je thuisonderwijs? Dan moet je voor je 15de verjaardag je getuigschrift van de 1ste graad behalen.
  • Er zijn geen leeftijdsvoorwaarden om mee te doen aan de examens bij de examencommissie. Eens je bent ingeschreven ben je verplicht je in te schrijven voor examens, maar je kan zelf kiezen wanneer je welke vakken wil afleggen en hoe veel tijd je ervoor nodig hebt. Per schooljaar kan je een examen voor hetzelfde vak drie keer afleggen. Indien je na drie keer nog niet geslaagd bent, kan je het volgende schooljaar opnieuw drie keer examen afleggen.

 

Meer info: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/ouders/leerplicht/huisonderwijs-en-de-examencommissie

2. Een doel vaststellen en inschrijven bij de examencommissie

Uw kind verlaat de school maar moet zijn studies voortzetten en diploma’s behalen als hij hoger onderwijs wil volgen.

De examencommissie secundair onderwijs laat toe om een diploma secundair onderwijs te behalen, dit zowel voor ASO, TSO, KSO als BSO. Net als in het regulier onderwijs worden diploma’s uitgegeven per graad: eerste graad (1e en 2e middelbaar), tweede graad (3e en 4e middelbaar) en derde graad (5e en 6e middelbaar). Alle onderwijsvormen (ASO, TSO, BSO en KSO) kan je terugvinden bij de examencommissie, maar het is niet mogelijk elke studierichting te volgen. Informeer je dus goed voor welke richtingen het mogelijk is om examens te volgen.

De leerling moet naar de verplichte infosessie gaan en kan zich pas daarna registreren via het online platform van de examencommissie. De leerling kiest dan voor welke studierichting hij de examens wil afleggen, wanneer hij zal deelnemen en betaalt het inschrijvingsgeld. Deze keuze moet gemaakt worden rekening houdend met het huidige niveau van uw kind, zijn leertempo en de tijd die hij aan zijn studie zal besteden.
Bijvoorbeeld: uw kind zit momenteel in het 3e middelbaar. U stelt zich het doel vast dat hij bij de CEC de examens voor de 2e graad zal afleggen binnen 2 jaar.

Hebt u geen idee over het niveau van uw kind en nog minder over het doel dat gesteld zou kunnen worden? Afstandsonderwijs kan u hierbij helpen. U kan ook een evaluatiebalans aanvragen bij een pedagogisch adviseur van My Sherpa.

Meer info: examencommissiesecundaironderwijs.be

3. Werken met vakfiches

Van zodra het niveau bekend is en het doel afgebakend, kan het studeren beginnen. Het is hiervoor noodzakelijk om lesmateriaal te hebben. De examencommissie biedt geen cursus aan maar wel vakfiches. In de vakfiches vind je de leerstof en alle informatie die je nodig hebt om je voor te bereiden op de examens van een studierichting. Bij elk vak uit het examenprogramma hoort een vakfiche. Je krijgt dan antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom leer je dit vak?
  • Wat moet je leren?
  • Welke opdracht moet je uitvoeren?
  • Welke bijlagen heb je nodig?
  • Hoe verloopt het examen?
  • Hoe beoordelen we je examen?
  • Welk materiaal kan je gebruiken?

Meer info: examencommissiesecundaironderwijs.be/vakfiches

4. Een planning opmaken

In tegenstelling tot de regelmatige ondervragingen van de school, liggen de examens bij de examencommissie ver uit elkaar. Net als bij de universiteit is het realiseren van een nauwkeurige planning onontbeerlijk. Dit moet gebeuren rekening houdend met de data van de verschillende examens en de hoeveelheid leerstof die gestudeerd moet worden.

5. Geef een morele steun en educatieve hulp

Het is van groot belang dat uw kind wordt begeleid, gemotiveerd en gecoacht bij het leren. Wat hem te wachten staat is geen opeenvolging van sprints, maar eerder een marathon. Sta achter hem om hem aan te moedigen, feliciteer hem met zijn vooruitgang en herinner hem aan zijn doelen.

Naast morele steun moet hij antwoorden kunnen vinden op de vragen die hij onvermijdelijk zal hebben. Hiervoor kan een privéleraar nuttig zijn. Dit kan voor specifieke vakken zijn maar ook om een efficiënte studiemethode aan te leren. Deze oplossing heeft het voordeel van een programma op maat en een individuele begeleiding. De privélessen kunnen op basis van de beschikbaarheid van de leerling worden georganiseerd.

Daarna terug naar school?

Na een succesvol examen bij de examencommissie, is het mogelijk om terug te keren naar het traditionele schoolsysteem. Een student die zijn eerste graad via de examencommissie heeft behaald, kan bijvoorbeeld terugkeren naar de middelbare school in het 3e studiejaar. Hou echter rekening met specifieke materie die de leerling niet heeft gevolgd (Latijn, Grieks, Engels, …), en voorzie een voorbereiding voor de start van het schooljaar.

Andere vragen? Contacteer ons.

My Sherpa biedt bijlessen aan huis ter voorbereiding van de centrale examencommissie en ook evaluatiecheck-ups. Een pedagogisch adviseur zal zo snel mogelijk contact met u opnemen om de situatie van uw kind te analyseren, met u de verschillende opties bespreken en u een geschikt lessenprogramma aanbieden.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.